Mesajul transmis de inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Prof. Cornel Stelian Sandu, cu prilejul începerii noului an școlar (2020-2021)

Mesajul transmis de inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Prof. Cornel Stelian Sandu, cu prilejul începerii noului an școlar (2020-2021)

Dragi elevi,

Stimați dascăli,

Stimați părinți,

 

Începem un nou an școlar în condiții cu totul diferite față de ceea ce era această zi  în obișnuința noastră a profesorilor, elevilor și dascălilor deopotrivă. Este o zi lipsită de festivități, fără flori, fără îmbrățisări, dar totuși cu bucuria revederii și încrederea că vom trece cu bine și peste această perioadă  la capătul careia  vom fi mai puternici și mai uniți. Acest an școlar care începe cu multe semne de întrebare, cu îngrijorare și neliniște va fi o probă de inteligență, rațiune și voință colectivă pentru fiecare comunitate școlară.

Dragi elevi,

Știm că sunteți  nerăbdători să reveniți la școală, că v-au lipsit colegii, cooperarea, socializarea, v-a lipsit jocul împreună, sentimentul de aparteneță la comunitatea școlară pe care numai prezența fizică vi le poate da. Totodată, nevoia de experimentare, de explorare și învățare vă imprimă dorința de a vă reconecta la acest inepuizabil izvor care este școala, conștienți fiind că desăvârșirea voastră ca oameni se face doar prin educație.

Veți dobândi achiziții noi atât prin învățare la școală, în sala de clasă, cât și prin platforme de învățare online, dar indiferent care va fi modul și contextul de învățare, reușita ține de implicarea voastră.

Parcurgem un proces de schimbare majoră a educației, generată de acest context epidemiologic, o schimbare care pentru voi este una facilă pentru că are la bază tehnologii moderne care pe voi v-au cucerit încă de  mici.

Acum suntem puși în fața unui inamic nevăzut față de care trebuie să manifestăm un comportament intransigent și responsabil cu reguli clare, să avem  curaj, disciplină  și  încredere în noi.

Dragi colegi,

Noi, dascălii, am reprezentat întotdeuna modele pentru elevii noștri.Trebuie să ne propunem  ca în acest an, în condiții dificile,  să fim modele de curaj, calm, echilibru, răbdare, înțelepciune și responsabilitate pentru a da încredere elevilor și părinților, dar și pentru a putea gestiona optim învățarea din școală și de acasă.

Știm că noul context a generat o schimbare a strategiilor și tehnicilor de predare- învățare,  care au presupus muncă și învățare asiduă din partea noastră, dar mai avem de făcut pași pentru o educație adaptată exigențelor  prezente și avem încredere că vom reuși. Creativitatea, entuziasmul și energia pozitivă vor fi premisele reușitei noastre.

Dragi părinți,

Suntem, împreună cu dumneavoastră, preocupați de sănătatea, siguranța si integritatea fizică și emoțională a copiilor. Aveți încredere că directorii unităților de învățământ și întreg corpul profesoral, împreună cu autoritățile locale, au depus toate eforturile pentru a  asigura cele mai bune condiții astfel încât procesul educațional să se desfășoare  cât mai aproape de normalitate.

Dumneavoastră sunteți cei mai importanți susținători ai copiilor, iar în aceste condiții dificile sunteți cei care alegeți să le semănați copiilor teamă, îngrijorare, anxietate sau optimism, încredere și curaj.

Este necesar să înțelegem cu toții, elevi, profesori și părinți, că viața trebuie să continue și în condiții de pandemie și că doar printr-o atitudine de încredere, unii în altii, dar și în autoritățile statului, putem trece cu bine peste această perioadă.

În calitate de conducător  al Inspectoratului Școlar Județean Alba, instituție care coordonează sistemul de învățământ județean, vă asigur că voi fi alături de fiecare comunitate școlară în acest efort comun.

 

Inspector Școlar General
Prof. Cornel Stelian Sandu

Leave a Reply

Your email address will not be published.